Beveiligde directory maken

Hoe maak ik een beveiligde directory?

Soms wil je een bepaalde map niet publiek toegankelijk maken. Bijvoorbeeld als je een nieuwe website aan het ontwikkelen bent of als er downloads in een bepaalde map staan die alleen door bepaalde personen mogen worden benaderd. In deze handleiding laten we zien hoe je een directory kan beveiligen via Plesk.

Stap 1.  Log in op het controle paneel

Om deze stappen uit te voeren moet je eerst aangemeld zijn op het controle paneel.

Wanneer je niet weet hoe je dat moet doen of ben je je wachtwoord vergeten klik dan hier.

Stap 2.  Klik in het menu op Hosting

Zodra je op Hosting klikt kom je in het overzicht met jouw websites. Klik op de gewenste website.

mijn-websites

Stap 3.  Klik op Aanmelden op de server

Vervolgens kom je in het overzicht van deze website. Klik vervolgens op ‘Aanmelden op de server’.

aanmelden-op-de-server

Wanneer je hier op klikt, zie je een popup. Wanneer je daar vervolgens op Nu inloggen klikt, wordt je geredirect naar Plesk.

aanmelden-op-de-server-popup

Stap 4.
Als je bent ingelogd via Plesk ga je naar het tabblad ‘Websites & domeinen’. Vervolgens klik je de optie ‘Geavanceerde bewerkingen tonen’ open en klik je op ‘Met wachtwoord afgeschermde mappen’.

plesk afgeschermde mappen

Stap 5.

Nu kom je in het overzicht van de beschikbare websites, kies de website waarvoor je een afgeschermde map wilt toevoegen.

afgeschermde mappen

Nu kom je in het overzicht waar je de beveiligde directory kunt aanmaken. Klik op de button ‘Afgeschermde Map Toevoegen’.

afgeschermde directory

Stap 6.
Nu kom je het menu waar je de daadwerkelijke kenmerken kunt toevoegen. Bij ‘‘ vul je de betreffende map in die je wilt beveiligen.

Hieronder drie voorbeelden hoe je dit dient te gebruiken:
/ = beveilig de gehele website
/nieuwewebsite = beveilig de map ‘nieuwewebsite’
/nieuwewebsite/downloads = beveilig de map ‘downloads’ in de folder ‘nieuwewebsite’

In het veld van ‘Titel van de afgeschermde omgeving’ kun je nog melding neerzetten die de browser toont bij het aanroepen van de website. Als je alles hebt ingevuld klik je op ‘OK’.

Afgeschermde-Map-aanmaken

Stap 7.
Nu heb je succesvol de beveiligde directory aangemaakt, echter kun je er nog niet bij. Je kunt namelijk een gebruiker maken die je toegang verleend tot deze directory. Dit doe je door in het overzicht (zie stap 5) op de zojuist aangemaakte beveiligde directory te klikken. Je komt dan op de volgende pagina.

Gebruiker-toevoegen-aan-afgeschermde-map

Stap 8.
Klik op ‘Nieuwe Gebruiker toevoegen’ om een gebruiker toe te voegen aan de beveiligde directory. Met de button ‘Mapinstellingen’ kun je de waardes aanpassen die je bij stap 6 hebt ingevuld.

Als je alles hebt ingevuld klik je op ‘OK’ en kan je met deze gebruiker inloggen op de afgeschermde map.

Gebruiker-voor-de-afgeschermde-map-aanmaken

Als je nu de betreffende website opvraagt krijg je keurig de melding dat deze directory beveiligd is.

Authenticatie-vereist

Map niet langer afschermen
Wil je de beveiligde directory opheffen, ga dan terug naar het overzicht zoals bij stap 5. Vervolgens vink je de directory aan die je weer publiek wilt maken en klik je op ‘Niet Langer Afschermen‘. Na het bevestigen van de verwijdering is de map weer publiek toegankelijk.

afgeschermde map verwijderen

Kom je er niet uit?
Loop je ondanks onze uitleg toch vast en kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze helpdesk: bel tijdens kantooruren met +31 232302134 (maandag-vrijdag van 9:00 tot -17:00) of mail naar servicedesk@mintyhosting.nl.