CMS Made Simple installeren

In deze handleiding leggen we je uit hoe je het opensource pakket CMS Made Simple kunt installeren. In deze handleiding installeren wij versie 1.11.10.

Stap 1 – aanmaken FTP en database gegevens
Voordat je aan de slag kunt gaan met de installatie dien je in bezit te zijn van de FTP en database gegevens.
Klik hier als je meer informatie wilt over het wijzigen van je FTP gegevens.
Klik hier als je niet weet hoe je een database kunt aanmaken.

Stap 2 – CMS Made Simple downloaden en uploaden naar de server
Ga naar de download pagina van CMS Made Simple (cmsmadesimple.org/downloads/) en download hier de nieuwste versie. Vervolgens pak je het .zip bestand uit en upload je deze bestanden met een FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla) naar de server.
Klik hier voor meer informatie over hoe je een website kunt uploaden via FileZilla.

CMS Made Simple installeren in een andere map
Wanneer je CMS Made Simple wilt installeren op bijvoorbeeld /cmsmadesimple dan dien je in de /httpdocs een map ‘cmsmadesimple’ aan te maken en de bestanden hierin te uploaden.

CMS Made Simple installeren op een subdomein
Indien je CMS Made Simple wilt installeren op een subdomein dan moet je eerst een subdomein aanmaken via het controle panel. Hierna upload je de bestanden niet in de httpdocs maar onder /subdomains/jouw-subdomein
Klik hier als je wilt weten hoe je een subdomein kunt aanmaken.

Stap 3 – installeren CMS Made Simple
Je bent nu klaar om de daadwerkelijke installatie te starten.
Roep de URL (of indien van toepassing het subdomein) aan via de browser, dan krijg je onderstaand scherm te zien:

CMS-Made-Simple-installeren-stap-1

 

Hier kies je de gewenste taal waarin je de installatie en de back-end wilt hebben. Wij hebben in dit voorbeeld gekozen voor ‘nl_NL’ maar je bent natuurlijk vrij om zelf de gewenste taal te kiezen. Druk vervolgens op ‘Submit’ om de installatie te starten.

Je komt nu in het eerste scherm waar het systeem je zal vragen of je een ‘Checksum test’ wilt uitvoeren. Indien het een nieuwe installatie is kan je deze stap overslaan door op ‘Volgende’ te klikken. Vervolgens kom je in een nieuw scherm met alle rechten en PHP instellingen, ook hier hoef je verder niets te doen en kan je deze stap overslaan door op ‘Volgende’ klikken. Hetzelfde geldt voor de volgende stap, ‘Test umask server’ klik hier ook op ‘Volgende’.

Nu kom je in het volgende scherm:

CMS-Made-Simple-installeren-stap-2

 

Hieronder volgt een beschrijving wat waar voor staat:

Gebruikersnaam = Vul hier de gebruikersnaam van de administrator in, bijvoorbeeld ‘admin’.
E-mail Adres = Vul hier het e-mailadres in van de administrator in. Dit e-mailadres kun je gebruik je bijvoorbeeld als het wachtwoord kwijt bent of als je hier notificaties heen laat sturen (te beheren via de back-end).
Versleutel wachtwoorden van administrators = Deze optie versleutelt de wachtwoorden, als je deze aanvinkt zullen de wachtwoorden versleuteld worden en kan je alleen via ‘Wachtwoord vergeten’ het wachtwoord resetten. Zorg er dus voor dat het bovengenoemde e-mailadres juist is.
Wachtwoord = Vul hier het gewenste wachtwoord in van de administrator.
Wachtwoord (opnieuw) = Vul hier nogmaals het gewenste wachtwoord in van de administrator.
E-Mail Account Informatie = Als je deze aanvinkt zullen de login gegevens van de administrator naar het bovengenoemde e-mailadres toegezonden worden.

Klikt vervolgens op ‘Volgende’ om naar het volgende scherm te gaan.

CMS-Made-Simple-installeren-stap-3

In dit scherm vul je de database gegevens in welke je bij stap 1 hebt aangemaakt. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

Website naam = Vul hier de titel van de website in, deze verschijnt in de browserbalk (title).
Tijdzone = Vul hier de tijdzone in van de server, bij Mintyhosting hoef je dit niet in te vullen en kan je deze waarde dus leeg laten.

Database Type : = Hier vul je het type database in wat je gaat gebruiken. Standaard staat deze waarde op ‘MySQLi(4.1+)’. Wij adviseren je deze intact te laten.
Database hostadres = De database draait lokaal op de webserver, hier laten we dus de standaard waarde ‘localhost’ intact.
Database naam = Hier vul je de naam van de database in.
Gebruikersnaam = Hier vul je de naam van de database gebruiker in.
Wachtwoord = Hier vul je het wachtwoord van de database gebruiker in.
Database poort = Hier kan je eventueel een andere port nummer opgeven, bij Mintyhosting is dat niet van toepassing en kan je deze waarde dus leeg laten.
Tabel prefix = Indien gewenst kun je CMS Made Simple installeren onder een bepaalde Prefix, dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere installaties wilt doen op één database. In dit voorbeeld passen we dit niet aan en laten we de standaard waarde intact.
Maak tabellen (Waarschuwing: Overschrijft bestaande data!!!) = Bij een nieuwe installatie van CMS Made Simple dien je deze optie aangevinkt te hebben, hij zal dan namelijk de database gaan opbouwen.
Installeer voorbeeld templates en teksten = Hier kunt je aangeven of je voorbeeld content wilt installeren.

Klik nu weer op ‘Volgende’ om verder te gaan. Als de installatie succesvol is krijg je de melding ‘Succes!’ te zien. Je kan in de velden daaronder nog eventuele waardes invullen om de website te customizen, in dit voorbeeld doen we dat niet en klikken we weer op ‘Volgende’.

Nu krijg je de melding ‘Gefeliciteerd, de installatie is gelukt – hier is uw CMS Website’. Hierna is CMS Made Simple succesvol geïnstalleerd.

Klik op ‘ga naar het Beheerpaneel’ en je kunt vervolgens inloggen binnen de back-end (tip: zet deze URL in je favorieten). Je kunt nu direct aan de slag!

CMS-Made-Simple-installeren-stap-4

Kom je er niet uit?
Loop je ondanks onze uitleg toch vast en kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze helpdesk: bel tijdens kantooruren met +31 232302134 (maandag-vrijdag van 9:00 tot -17:00) of mail naar servicedesk@mintyhosting.nl.