Error Establishing a Database Connection

Error Establishing a Database Connection

Wanneer je de foutmelding Error Establishing a Database Connection krijgt (Fout bij het maken van de databaseconnectie in het Nederlands) dan is WordPress niet in staat om te communiceren met de achterliggende database. In bijna alle gevallen komt dit omdat de gegevens in de wp-config.php niet overeenkomen met de daadwerkelijke gegevens.

In dit artikel vertellen wij hoe je dit probleem kunt verhelpen.

error-establishing-a-database-connection1

Stap 1.  Open de wp-config.php

Binnen de hoofdmap van jouw website, de httpdocs bevindt zich het bestand wp-config.php. Dit bestand zorgt er voor dat de core-bestanden van WordPress kunnen communiceren met de achterliggende database.

wp-config-bestand

Open dit bestand in een text editor en zoek de regels onder ‘MySQL settings’ erbij.

database-gegevens

Zoek ook de regels onder ‘WordPress Database Table prefix’ erbij.

database-prefix1

Stap 2.  Controleer de gegevens en wijzig deze waar nodig

Nu is het zaak de gegevens uit de wp-config.php te vergelijken met de daadwerkelijke gegevens. Zorg er voor dat alle 5 punten overeenkomen.

  1. Database naam
  2. Database gebruiker
  3. Wachtwoord
  4. Database host
  5. Database prefix

Database naam en database gebruiker

Binnen het databasebeheer in het controle paneel kun je de database naam en gebruiker inzien. Zorg er voor dat deze met elkaar overeenkomen. Wanneer dit niet het geval is dien je deze aan te passen in de wp-config.php.

Wachtwoord

Het wachtwoord kun je uit veiligheidsredenen niet inzien. De enige manier om er dus zeker van te zijn dat deze overeenkomt is door het wachtwoord uit de wp-config.php te kopiëren en vervolgens het wachtwoord van de database gebruiker te wijzigen naar dit wachtwoord.

databasebeheer-1

Klik op het middelste icoontje om de database gebruiker aan te passen.

database-gebruiker-aanpassen

Database host

De database host is bij ons altijd localhost (127.0.0.1). Wanneer de website van een andere webhosting partij naar ons verhuisd is, dan kan het zijn dat hier bijvoorbeeld een heel ander adres in staat.

Database prefix

De standaard prefix bij een WordPress installatie is wp_. Wanneer je uit veiligheidsoverweging de prefix aangepast hebt zal deze ook moeten overeenkomen met de prefix uit de database. Je kunt dit gemakkelijk nazien via phpMyAdmin. Wanneer dit niet het geval is dien je deze aan te passen in de wp-config.php.

database-beheer-via-phpmyadmin

Stap 3.  Ververs de webpagina

Wanneer je mutaties hebt aangebracht in de wp-config.php moet je deze vanzelfsprekend wel online zetten.

Wanneer je de website bezoekt moet het probleem verholpen zijn!

Kom je er niet uit?
Loop je ondanks onze uitleg toch vast en kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze helpdesk: bel tijdens kantooruren met  +31 23 230 21 34 (maandag-vrijdag van 9:00 tot -17:00) of gebruik ons contactformulier.