Magento installeren

In deze handleiding leggen we je uit hoe je het opensource pakket Magento kunt installeren. In deze handleiding installeren wij versie 1.8.1.0 (Community Edition).

Stap 1 – Aanmaken FTP en database gegevens
Voordat je aan de slag kunt gaan met de installatie dien je in bezit te zijn van de FTP en database gegevens.
Klik hier als je meer informatie wilt over het wijzigen van je FTP gegevens.
Klik hier als je niet weet hoe je een database kunt aanmaken.

Stap 2 – Magento downloaden en uploaden naar de server
Ga naar de download pagina van Magento (magentocommerce.com/download) en download hier de nieuwste versie. Voordat je Magento kunt installeren dien je eerst een account aan te maken. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je nog geen account hebt.

Magento install1

Klik op de knop ‘Create an account now!’ om je te registreren bij Magento. Vul alle benodigde gegevens in en klik op ‘Submit’. Nu kom je in de ‘My Account’ pagina. Ga nu weer terug naar magentocommerce.com/download en download hier de nieuwste versie.

Vervolgens pak je het .zip bestand uit en upload je deze bestanden met een FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla) naar de server.
Klik hier voor meer informatie over hoe je een website kunt uploaden via FileZilla.

Magento installeren in een andere map
Wanneer je Magento wilt installeren op bijvoorbeeld /magento dan dien je in de /httpdocs een map ‘magento’ aan te maken en de bestanden hierin te uploaden.

Magento installeren op een subdomein
Indien je Magento wilt installeren op een subdomein dan moet je eerst een subdomein aanmaken via het controle panel. Hierna upload je de bestanden niet in de httpdocs maar onder /subdomains/jouw-subdomein
Klik hier als je wilt weten hoe je een subdomein kunt aanmaken.

Stap 3 –Installeren Magento
Je bent nu klaar om de daadwerkelijke installatie te starten.
Roep de URL (of indien van toepassing het subdomein) aan via de browser, dan krijg je onderstaand scherm te zien:

Magento install2

Nu krijg je de Licentieovereenkomsten te zien, vink het vinkje ‘I agree to the above terms and conditions.’ aan en klik weer op ‘Continue’.
Vervolgens kom je in het volgende scherm.

Magento install3

In dit scherm vul je alle algemene informatie over de webshop in. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

Locale = Vul hier het land in waar de webshop actief is.
Time Zone = Vul hier de tijdzone in waar vanuit de webshop actief is.
Default Currency = Hier vul je de standaard valuta in die je in de webshop wilt gebruiken.

Als je dit hebt ingevuld klik je weer op ‘Continue’. Nu kom je in het scherm waar je de koppeling met de database gaat maken. In dit scherm vul je de database gegevens in welke je bij stap 1 hebt aangemaakt.

Magento Install4

Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

Database Type = Hier vul je het type database in wat je gaat gebruiken. Standaard staat deze waarde op ‘MySQL’. Wij adviseren je deze intact te laten.
Host = De database draait lokaal op de webserver, hier laten we dus de standaard waarde ‘localhost’ intact.
Database Name = Hier vul je de naam van de database in.
User Name = Hier vul je de naam van de database gebruiker in.
User Password = Hier vul je het wachtwoord van de database gebruiker in.
Tables Prefix = Indien gewenst kun je Magento installeren onder een bepaalde Prefix, dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere installaties wilt doen op één database. In dit voorbeeld passen we dit niet aan en laten we de standaard waarde intact.

De overige instellingen hieronder kan je in principe intact laten. Instellingen die mogelijk nog interessant zijn:

Admin Path = Hier kan je de path naar de back-end aanpassen, standaard staat dit op ‘admin’.
Use Secure URLs (SSL) = Hier kan je aangeven of je het gebruik van SSL wilt aanzetten. Omdat je een webshop gaat installeren en hier o.a. betalingen worden verricht is het gebruik van SSL verstandig (en in sommige gevallen zelfs verplicht).
Klik hier voor meer informatie over het gebruik van SSL.

Als je dit hebt ingevuld klik je weer op ‘Continue’. Nu kom je in het scherm waar je administrator gegevens kunt instellen.

 

 

magento install5

 

In dit scherm vul je alle benodigde velden in. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

First Name = Vul hier de voornaam van de administrator in.
Last Name = Vul hier de achternaam van de administrator in.
Email = Vul hier het e-mailadres in van de administrator in. Dit e-mailadres kun je gebruik je bijvoorbeeld als het wachtwoord kwijt bent of als je hier notificaties heen laat sturen (te beheren via de back-end).
Username = Vul hier de gebruikersnaam van de administrator in, bijvoorbeeld ‘admin’.
Password = Vul hier het gewenste wachtwoord in van de administrator.
Confirm Password = Vul hier nogmaals het gewenste wachtwoord in van de administrator.
Encryption Key = Laat deze optie leeg, dan zal Magento zelf een Encryption key genereren die je in het volgende scherm terugkrijgt.

Als je dit hebt ingevuld klik je weer op ‘Continue’. Nu kom je in het scherm waar je de melding ‘You’re All Set!’ krijgt en gevraagd wordt om een Survey in te vullen. Hierna is Magento succesvol geïnstalleerd.

Encryption key
Onderaan krijg je de Encryption key terug, deze key dien je te gebruiken als je straks koppelingen met bijvoorbeeld een creditcard wilt gaan maken. Bewaar deze op een veilige plaats.

Klik op ‘Go to backend’ en je kunt vervolgens inloggen binnen de back-end (tip: zet deze URL in je favorieten). Je kunt nu direct aan de slag!

SSL / HTTPS beveiliging
Omdat je zojuist een webshop hebt geïnstalleerd en hier o.a. betalingen worden verricht is het gebruik van SSL verstandig (en in sommige gevallen zelfs verplicht).
Klik hier voor meer informatie over het gebruik van SSL.

Kom je er niet uit?
Loop je ondanks onze uitleg toch vast en kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze helpdesk: bel tijdens kantooruren met +31 232302134 (maandag-vrijdag van 9:00 tot -17:00) of mail naar servicedesk@mintyhosting.nl.