Website uploaden via FileZilla

Er zijn veel FTP programma’s waarmee je bestanden via FTP kan uploaden op de server. Een veel gebruikt en degelijk FTP programma is FileZilla. In deze handleiding wordt duidelijk hoe je met FileZilla te werk kan gaan.

Allereerst moet je natuurlijk FileZilla op je computer hebben geïnstalleerd. Het programma is gratis te downloaden op de officiële website van FileZilla. In deze handleiding gebruiken wij versie 3.7.3.

Voordat je verder gaat dien je in bezit te zijn van de FTP gegevens, deze kun je terugvinden in het controlepaneel.
Klik hier als je jouw FTP gebruikersnaam wilt wijzigen
Klik hier als je jouw FTP wachtwoord wilt wijzigen

Stap 1.
Open het programma FileZilla, vervolgens verschijnt het volgende scherm.
(klik op de afbeelding om te vergroten):

FileZilla

 

Stap 2.
Om connectie te maken met de FTP server dienen er een aantal gegevens te worden ingevoerd. Deze gegevens kun je in het bovenste gedeelte van FileZilla invoeren.

Host: hier vul je de hostname/IP adres van de webserver in waarop je wilt gaan verbinden.
Gebruikersnaam: hier vul je de FTP-gebruikersnaam in.
Wachtwoord: hier vul je het FTP-wachtwoord in.
Poort: dit veld kun je doorgaans leeg laten, standaard wordt poort 21 (FTP) gebruikt.

Wanneer dit alles is ingevuld kun je klikken op de knop “Snelverbinden”.

FileZilla_gegevens

Stap 3.
Als het goed is zie je wanneer je op snelverbinden hebt geklikt het volgende scherm.

Stap 4.
Het linker scherm in het programma is de lokale mappen structuur van de PC waar je op werkt. In de linker kolom selecteer je de locatie waar de website bestanden staan die je wil uploaden naar de server. Zoals op de voorgaande afbeelding te zien hebben wij de bestanden lokaal op onze computer in de map “FileZilla uitleg” gezet en geselecteerd.
Het rechter scherm in het programma is de mappen structuur op de server.

Stap 5.
In het rechter klik je op de map/directory waar de bestanden moeten komen te staan. De map waar de website bestanden in moeten staan om een website online te zetten/te publiceren is de map “httpdocs”. Wanneer je naar de website gaat worden die bestanden weergegeven zodra deze zijn ge-upload. Let er wel op dat het bestand index.html standaard als eerste wordt uitgelezen, indien er ook een index.php bestand aanwezig is, zal standaard index.html worden gepubliceerd.

Stap 6.
Sleep alle bestanden vanuit het linker veld naar het rechter veld, dus van lokaal op je computer naar de server. Op deze manier upload je bestanden met het FTP programma FileZilla.

Let er wel op dat de huidige bestanden niet automatisch worden overschreven! Indien er al bestanden staan met dezelfde naam, zal FileZilla eerst vragen of de bestanden overschreven moeten worden of dat ze overgeslagen dienen te worden.

filezilla transfer

Kom je er niet uit?
Loop je ondanks onze uitleg toch vast en kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze helpdesk: bel tijdens kantooruren met +31 232302134 (maandag-vrijdag van 9:00 tot -17:00) of mail naar servicedesk@mintyhosting.nl.